Crossnyt.dk logo

Fra Honda Park Randers til VM-løb i Argentina: Motocrosstalent træder ind på verdensscenen

Randers Amts Avis har også kigget på Mikkel Haarup. Efter blot en enkelt sæson i EM-serien debuterer 17-årige Mikkel Haarup i denne sæson i VM-sammenhæng. Motocrosskøreren fra Randers Motor Sport træder ind i MX2 World Championship i Argentina den første weekend i marts, og bliver dermed belønnet for en flot start på 2019.

Randers: Mikkel Haarup må med sine 17 år vente lidt endnu med at sætte sig bag rattet i en bil, men han vil også meget hellere sidde bag styret på en motocrosscykel.

Det har han gjort siden, han kun var tre år gammel, og nu kan han kalde sig deltager i årets VM-felt i MX2-klassen, der er den næsthøjeste kubikklasse inden for motocross-sporten.

- Det er et kæmpestort skridt. Det var egentlig planen, at jeg skulle tage et år mere i EMX250, som er det europæiske mesterskab, fordi jeg var for ustabil. Farten var fin, men der var for mange fejl, så det har jeg arbejdet virkelig hårdt med over vinteren, og det har teamet belønnet mig for, fortæller det 17-årige motocrosstalent til Randers Amtsavis fra et hotelværelse på Sardinien, hvor han aktuelt er på træningscamp med sit finske team Rockstar Energy Factory Husqvarna Iceone Racing, der er ejet af Formel 1-køreren Kimi Räikkönen.

Motocrosskøreren er aktuelt på træningslejr på Sardinien, hvor han sammen med sit hold forbereder sig til årets første VM-afdeling i Argentina. Foto: Marcin Kin
Motocrosskøreren er aktuelt på træningslejr på Sardinien, hvor han sammen med sit hold forbereder sig til årets første VM-afdeling i Argentina. Foto: Marcin Kin

Godt fra land

Mikkel Haarup, der er medlem af Randers Motor Sport og stadig ynder at træne på sin randrusianske ungdomsbane Honda Park Randers, når kalenderen tillader en tur til Danmark, debuterer i VM-feltet i årets første afdeling i Argentina den første weekend i marts.

Men faktisk var det i første omgang meningen, at han kun skulle køre de europæiske VM-afdelinger og dermed først debutere ved den anden afdeling i England, fordi der er store omkostninger for teamet ved at sende Haarup til de oversøiske løb.

Der skulle med andre ord resultater til for at overbevise teamet, så dem leverede Mikkel Haarup først med en andenplads ved det italienske mesterskab i starten af året, og i den forgangne weekend blev han nummer tre i løbet Hawkstone International, hvor flere af de fremtidige konkurrenter i VM-afdelingerne også var til start.

- Jeg har virkelig presset på og arbejdet sindssygt hårdt for at få lov. Mine resultater den seneste måned har overbevist dem om, at jeg måske er en god investering. De giver mig muligheden, og så er det op til mig til at bevise, at jeg skal være med hele vejen, fortæller Mikkel Haarup, der indtil videre kun har fået lov til at køre den indledende afdeling i Argentina samt alle europæiske VM-afdelinger.

Der er således to afdelinger i Indonesien samt to i Kina, som den unge motocrosskører skal overbevise teamet om, at han skal sendes afsted til, så han får mulighed for at samle VM-point i alle 19 afdelinger.

Den bedste halvdel

Mikkel Haarup er en af fire kørere, der til denne sæson rykker op fra EMX250 til MX2-klassen, og selvom han er en af de yngste, så tror han på, at han kan snige sig med i den øverste halvdel af feltet, som tæller i omegnen af 20 kørere.

- Først og fremmest er jeg bare superglad for at være med, men jeg føler også, at det kan blive godt, hvis jeg formår at holde mig på hjul og minimere antallet af fejl. Jeg tror top 10 er realistisk.

- Jeg har altid sagt, at jeg kun stiller op, hvis jeg har mulighed for at vinde. På et tidspunkt skal jeg nok vinde i den her klasse, men jeg skal også være realistisk. Man kan ikke løbe, før man kan gå, og det er anderledes at køre i MX2-klassen. Modstanderne er mere aggressive, og jeg skal have hovedet med, for det er små detaljer, der afgør tingene. Man skal virkelig presse på for at komme frem i bussen, forklarer Mikkel Haarup.

Mesterskabskandidat i 2020

Kalenderåret 2018 gik ikke som håbet for motocrosstalentet, der ellers gik ind i året med et stort skulderklap som Årets Sportsnavn 2017 i Randers for medaljer ved junior-VM.

Det var en udfordring at rykke fra 125 kubik til 250 kubik, men også skader betød, at han missede tre EM-afdelinger ud af 11 mulige.

- Der var for mange fejl hele vejen igennem. Jeg vandt nogle EM-heats, men jeg fik ikke sat hele sæsonen særlig godt sammen og endte også skuffende som nummer 12 i EMX250, fortæller motocrosskøreren, der med deltagelsen i MX2 allerede har opnået sit oprindelige mål i 2019.

Dermed er der plads til et nyt, og det er allerede sat i søen.

- Mit nye mål er at komme i top 10 i alle løb. Men det vigtigste i den her sæson bliver at få en masse timer på cyklen i den nye klasse og fokusere på at lave så få fejl som muligt. Det skal være fundamentet for, at jeg kan køre med om mesterskabet i MX2 i næste sæson, siger Mikkel Haarup.

I MX2-klassen kommer Haarup til at gøre landsmanden Thomas Kjer Olsen selskab, der har vundet VM-bronze de sidste to sæsoner.

341116_600_980_0_9_1200_751_2.jpg